Nod Makerspace

Muzeu 3017

”În anul 3017, o misterioasă ,,capsulă a timpului” este găsită: fotografii, interviuri cu bucureșteni, obiecte, date, planuri, toate rezultatele unei cercetări antropologice despre felul în care bucureștenii locuiau în anul 2016. Curatorii din 3017 descoperă și fac publice în această expoziție nu numai rezultatele cercetării ci și câteva concepte ciudate pe care încearcă să le exploreze: LOCUIRE, ACASĂ, MUZEU.

 

Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI ne oferă posibilitatea de a părăsi în siguranță familiarul pentru a ne putea privi pe noi înșine cu ochii altuia și a încerca să îl privim pe celălalt cu ochii lui. Folosim LOCUIREA ca o LUPĂ cu ajutorul căreia putem privi și înțelege probleme profunde ale României la început de secol 21: segregarea socială și spațială generată de sărăcie, dreptul la locuire și efectele dramatice ale încălcării lui, presiunea ,,succesului social” exprimat în achiziționarea și decorarea locuinței personale, retragerea clasei de mijloc în ,,gated communities” și apariția unui discurs despre ,,pericolul” locuirii urbane, consumul accelerat mereu în căutarea ,,noului”, devalorizarea ,,vechiului” și a trecutului perceput, spun antropologii, ca o ,,murdărie simbolică”.

 

Expoziția are la bază cercetarea și serialul webdocumentar Bucharest Housing Stories realizate în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, (www.bucharesthousingstories.ro). Echipa Bucharest Housing Stories a identificat și cercetat șapte tipuri de locuire în Capitală: la bloc, la cămin, în ansambluri rezidențiale, în ghetou, pe stradă, în case naționalizate, în zona periurbană. Toate aceste tipuri de locuire sunt prezente în expoziție printr-o instalație specifică, imagini, fragmente de interviu și obiecte.

 

Una din vitrinele expoziției se află la dispoziția vizitatorilor care sunt invitați să aducă obiecte care înseamnă pentru ei ,,acasă” și pe care le-ar vedea păstrate într-un muzeu al viitorului.

 

Copiii sunt și ei bineveniți! Curatorii au pregătit texte și locuri speciale pentru ei în expoziție, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de experiența muzeală. Ateliere dedicate vor fi organizate pentru copii pe parcursul expoziției și vor fi anunțate ulterior.

 

Expoziția va fi vernisată pe 19 mai, ora 19, în noul spațiul MATER, sub NOD Makerspace (Splaiul Unirii 106) și va putea fi vizitată zilnic, între 10 și 18 până pe data de 19 iunie.

 

poster-expo_final_3

 

Echipa curatorială: Simina Bădică, Iris Șerban, Wolfhouse Productions

Design și grafică: Wolfhouse Productions

Producție: NOD makerspace – coordonator: Nicolae Lupu

Manager de proiect: Dragoș Neamu

 

Expoziție inițiată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și NOD makerspace și realizată în parteneriat cu Asociația Vira, pe baza proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României – www.bucharesthousingstories.ro.

Cu sprijinul: Muzeul Național al Țăranului Român și THE INSTITUTE

Sponsori: Orange, Patrimoniu pentru Viitor

Inițiativă curatorială parte a proiectului ”Noaptea Muzeelor 2017. Din culise”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de proiecte culturale I/2017

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 12.00 - 02.00

Adresă: Splaiul Unirii 160, Bucureși

Telefon: 0752 199 554

Email: contact@nodmakerspace.ro

www.nodmakerspace.ro

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit