Muzeul Municipiului București - Muzeul Victor Babeș

Noaptea Muzeelor la Muzeul "Victor Babeș"

EVENIMENT SPECIAL:

 19:00 – Concert „Belles Chansons des Boulevards”, cu Dan Ardelean (pian) şi Diana Tudor (soprană)

 

MUZEUL VICTOR BABEȘ

În partea de nord a Bucureștiului, lângă Piaţa Dorobanţi, se află fosta reședință a Dr. Victor Babeș, o clădire reprezentativă pentru stilul arhitectural eclectic al anilor 1920. Imobilul a fost construit de către fiul marelui savant, Mircea Babeș.

În anul 1956 Mircea Babeș, sfătuit de către profesorul C.I. Parhon, unul dintre studenții tatălui său, donează parterul casei statului român în vederea amenajării unui muzeu memorial, pe care tot el îl va conduce până la moartea sa, în anul 1968. În iulie 1986, soția lui Mircea, Sofia Babeș, lasă prin testament Primăriei Capitalei și etajul casei, Muzeul Victor Babeş devenind astfel nu numai una dintre cele mai interesante reşedinţe interbelice care poate fi vizitată în întregime, ci și un muzeu dedicat celei mai de seamă personalităţi a medicinei româneşti.

Colecția muzeului evocă atât personalitatea marelui savant, cât și realizările sale, cu merite speciale în domeniile bacteriologiei și seroterapiei. Exponatele, printre care se numără manuscrise științifice, fotografii, cărți scrise de Babeș, obiecte personale, conturează perioada copilăriei savantului, formarea sa profesională și marile sale descoperiri științifice (precum descoperirea a peste 50 de virusuri, microbi și paraziți patogeni, el fiind și autorul primei cărți medicale despre acest subiect, expusă în muzeu). Primul tratat de bacteriologie din lume, datând din anul 1885, scris de Victor Babeș și chimistul francez André -Victor Cornil poate fi, de asemenea, admirat.

Muzeul Victor Babeș este parte a Muzeului Municipiului Bucureşti – un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18:00 - 00:30

Adresă: Str. Andrei Mureșanu nr. 14 A, sector 1, București

Telefon: 021.230.23.02

Email: relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro

www.muzeulbucurestiului.ro/muzeul-victor-babes.html

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit