Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"

Noaptea Muzeelor la 125 de ani de Școală de Arhitectură

În toamna lui 2017 se împlinesc 125 de ani de la deschiderea cursurilor primei Școli de Arhitectură din România. Condusă de arhitectul Ion Socolescu, aceasta a funcționat pentru câțiva ani, începând cu 1892, ca școală privată sub auspiciile Societăţii Arhitecţilor Români, pentru ca mai apoi să fie oficializată ca învățământ de stat.

În mai 2017, Noaptea Muzeelor la Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” anticipează această aniversare printr-o serie de expoziții și evenimente ce au loc în clădirea veche a școlii, din strada Biserica Enei.

* Expunerea permanentă, de la parcurgerea cronologică, bogat ilustrată cu desene, documente de arhivă, fotografii, a istoricului învățământului superior de arhitectură, până la prezentarea instrumentelor de lucru folosite în școală în diferite perioade, și individualizând în același timp câteva colecții aparte, printre care amintim Colecția Arhitect Ion Mincu sau Colecția Muzeul Simu.

* O expoziție temporară eveniment și un workshop studențesc asociat, ce își propune explorarea temei Spațiului Funerar, pornind de la un desen aparținând arhitectului Ion Mincu și aflat în colecția Muzeului;

* Expoziția de pictură, din Donația Stephan Eleutheriades (n. 1922), sau nostalgia Mangaliei copilăriei văzute din Rio de Janeiro;

* O instalație video, proiecții de imagini și planuri de arhitectură din diapozitivele aflate în gestiunea Muzeului;

*  O expoziție de carte veche de arhitectură, din patrimoniul Bibliotecii UAUIM;

* Alte activități și evenimente conexe, seară de Tango alături de cei de la Tango Tangent, jocuri, expoziții, proiecții de filme, ș.a.m.d.

De Noaptea Muzeelor 2017 vor putea fi vizitate: Muzeul UAUIM, Pinacoteca și Galeria, Gliptoteca, Colecția de machete în ipsos, Holul principal, Sala Frescelor, Sala Senatului, Galeria Arhitecților Români Creatori de Patrimoniu, etc.

Programul detaliat va fi disponibil în preajma datei de 20 mai 2017 pe pagina de FB a Muzeului UAUIM și pe www.muzeul.uauim.ro

 

Parteneri: Revistele Arhitext, Igloo, Arhitectura

Parteneri media: Globalworth Asset Managers SRL, Auchan România SA

 

Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”

 

Redeschis în 2013, după un proces de restaurare, muzeul pune în lumină efortul constant de re-definire a profesiei. Situat într-un monument care stă mărturie pentru mai bine de 100 de ani de învăţământ de arhitectură, muzeul fixează noi direcţii de interogare a tradiţiei didactice şi profesionale. În cadrul muzeului sunt expuse în jur de 900 de obiecte din diferite epoci, care punctează evoluţia învăţământului şi a profesiei de arhitect.

Reorganizat pentru promovarea identităţii de breaslă în 1984 dar existent încă din 1916 din raţiuni didactice, muzeul UAUIM este singurul muzeu din ţară care reflectă istoria arhitecturii româneşti. Identitatea profesională, istoria arhitecturii româneşti şi a învăţământului de arhitectură se împletesc într-o prezentare complexă.

Diplome, acte administrative, proiecte ale studenţilor se întâlnesc cu machete ale unor construcţii celebre, cu fragmente recuperate din demolările anilor ’80, cu obiecte cu valoare memorialistică dar şi artistică ale foştilor studenţi şi profesori.

Lucrările din patrimoniu muzeului sunt rezultate ale muncii de echipă ale generaţiilor succesive de profesori şi studenţi. Păstrarea acestor lucrări şi a altor piese legate de latura artistică a profesiei întregeşte imaginea arhitecturii şi a învăţământului de arhitectură.

Muzeul universitar de arhitectură este şi un spaţiu de prezentare a profesorilor, care, de-a lungul timpului, au fost îndrumătorii şi mentorii unor noi serii de arhitecţi.

Muzeul este un spaţiu de relationare între profesori şi studenţi. În cadrul muzeului sunt prezentate seminarii de istoria arhitecturii.

 

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18.30 - 02.00

Adresă: str. Academiei nr. 18-20, 010014, București, România

Telefon: 021 30 77 181

Email: muzeu.uauim@uauim.ro

www.muzeul.uauim.ro

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit