Muzeul Național de Geologie

100 de ani de geologie în slujba României Mari

În fiecare an, Institutul Geologic al României,  prin Muzeul Naţional de Geologie (adăpostit în clădirea monument construită în urma unui Decret Regal semnat de Majestatea Sa Regele Carol I al României), participă la evenimentul “Noaptea Europeană a Muzeelor”. Pentru ediția care va avea loc în data de 19 mai 2018, muzeul a pregătit un program de vizitare special, care se va desfăşura în intervalul de timp 18,00 – 24,00 ( ultima intrare) şi va cuprinde:

  • Vernisaj expoziție temporară “Centenar Geologic”. Muzeul Național de Geologie pune în valoare geologia ca știință printr-o rememorare a perioadei din jurul anului 1918 dintr-o perspectivă inedită care să aducă în atenție activitatea profesională şi nu numai a personalului Institutului Geologic al României. Publicaţii ştiinţifice (Dări de seamă) din anul 1918, caiete de teren, ciocane geologice, busole, o harta geologică realizată în anul 1918, obiecte de mobilier, ustensile de laborator, tablouri, fotografii de epocă, filme, etc. toate sunt reuniteîntr-o expoziţie care se va deschide publicului larg începând cu Noaptea Muzeelor şi care va putea fi vizitată pe parcursul întregului an.

 

  • MOBEE Expoziția Mobilă Despre Cutremure. Își propune să aducă o schimbare în abordare, folosind puterea informării și a educației non- formale. Proiectul MOBEE este unic deoarece trasmite informții actuale și avizate, referitoare la ce sunt cutremurele, cum ne pot afecta și ce putem să facem pentru a ne proteja de efectele lor, prin intermediul tehnologiilor moderne. Proiectul este coordonat de către Institutul Național pentru Fizica Pamântului, instituție cu autoritate și tradiție în domeniul seismologiei, Universitatea Națională de Arte asigură calitatea vizuală a materialelor proiectului, iar tehnologiile digitale sunt realizate de către Siveco SA.

 

  • Vizitatea expoziției permanente a Muzeului Național de Geologie care ilustrează toate ramurile științelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra.

 

  • „Expo Cristal”.Expozițiile  cu vânzare de minerale, cristale, obiecte de podoabă și fosile de la Muzeul Național de Geologie au o tradiție de peste 12 ani. Trăsătura caracteristică o constituie faptul că toate exponatele suntnaturale, iar podoabele artizanale confecționate de expozanți sunt realizatedin cristale ce provin din cele mai exotice tari (Madagascar, India, Pakistan, Australia, Brazilia, Africa de Sud, etc.). Expoziţie se va desfăşura în curtea muzeului iar vizitatorii vor avea ocazia unică de a achiziţiona un suvenir geologic vechi de milioane de ani.
  • “Cristale prețioase – Desene haioase” expoziție temporară de schițe și desene aparținând elevilor participanți la programele și evenimentele educaționale derulate de Muzeul Național de Geologie.

 

  • Lansare logo: “Știați de ce Romania este așa Mare?” În anul Centenarului Marii Uniri, Institutul Geologic al României cinstește personalitatile marilor geologi, membri ai comisiei de experți din delegația României care a participat la Conferința de pace de la Paris din anul.

MUZEUL NAȚIONAL DE GEOLOGIE

 Importantă instituţie de ştiinţă şi cultură din România, Muzeul Naţional de Geologie şi-a deschis porţile  pe 10 aprilie 1990. Muzeul funcţionează în clădirea istorică a Institutului Geologic al României, fondat de Prof. Ludovic Mrazec în 1906,  prinDecretulsemnat la 19 iunie de către Regele Carol I al României. Monument de arhitectură, realizatînstilromânesc-neobrâncovenescdupăproiectulrenumituluiarhitect Victor Ştefănescu, clădirea se aflăînBucureşti, peşoseaua Kiseleff nr. 2.

Muzeul este astfel structurat încât, pe o suprafață de 2300 mp sunt expuse într-o succesiune logică, ca într-un tratat de geologie, toate ramurile științelor geonomice, de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, la tectonica globală, evoluția vieții pe Pământ și apariția omului precum și a intercațiunii sale cu Terra.În cele 22 săli special amenajate pentru vizitare, exponatele exemplifică toate domeniile geologiei: mineralogia, petrografia și zăcămintele de minerale, paleobotanica și paleozoologia.

În prezent, patrimoniul ştiinţific al Muzeului este reprezentat de cea mai completă colecţie de geologie din România, care numără peste 70 000 piese, o mare parte dintre acestea cu valoare de tezaur (bunuri culturale de valoare excepţională) şi care provin aproape exclusiv de pe teritoriul României.  Colecţia de minerale şi roci cuprinde cca. 53 000 de piese. Între acestea se remarcă mineralele descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul României, „florile de mină” din Maramureş, Banat, Munții Apuseni, cele mai vechi roci din România (peste 1 miliard de ani vechime), mineralele cu o deosebită importanţă economică, colecția de minerale fluorescente.

Colecţia de paleontologie numără peste 27 000 de fosile, cea mai mare parte fiind din grupul mare al nevertebratelor (bivalve, cefalopode, gastropode, brahiopode, artropode şi echinoderme), dar şi vertebrate şi plante. Aici se pot vedea cele mai vechi fosile din România (Vendotenia antiqua, 600 milioane de ani). Importante din punct de vedere  filogenetic, fosilele ne dau indicaţii şi asupra vârstei rocilor, totodată fiind şi buni indicatori paleoecologici şi paleogeografici. Este de remarcat numărul mare de specii descrise pentru prima dată pe teritoriul României (peste 800 holotipi).

În cadrul Muzeului Naţional de Geologie există laboratoare pentru munca de cercetare, secţie de muzeografie şi educaţie muzeală.Cercetători din cadrul muzeului sunt implicati în proiecte de cercetare, care în majoritatea lor  sunt în consorții de cercetare împreună cu alte instituții din țară și din străinătate.

Activitatea de muzeografie se concretizeazăprinstudiuleșantioanelordincolecțiileMuzeului, care are pe de o parte ca obiectivclasareaacestorașirealizareauneibaze de date care să ofere cât mai multe informații despre obiectele colecțiilor muzeale; tot aici pot fi menționate expozițiile temporare realizate cu piese mai puțin cunoscute din patrimoniul muzeului.

Proiectele educative sunt in general proiecte proprii. Activitatea de educație are doi poli, pe de o parte creșterea informației oferite elevilor și studenților, prin lecții didactice interactive  care completează programa școlară, pe de altă parte există programul de vacanță „Școala de vară”, care se desfășoară în vacanța de vară a elevilor.  Temele abordate se referă la cunoașterea Universului și a Sistemului nostru solar, dinamica Pământului, roci și minerale, fosile, noțiuni de geofizică, geologie marină, hidrogeologie, geodiversitate și ocrotirea mediului, arheologie. Tot în cadrul Muzeului are loc în fiecare an pregatirea Lotului Olimpic pentru Olimpiada Internațională de Știintele Pământului. Pentru cei mici există atelierele de creație, cu programe concepute și susținute de artiști plastici.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18.00 - 24.00

Adresă: Șoseaua Kiseleff, nr. 2, București

Telefon: 031/438.17.44

Email: receptiemng@igr.ro

www.geology.ro

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit