Muzeul Național de Geologie

Noaptea Dinozaurilor - Noapte Magică

Institutul Geologic al României – Institut Naţional de Cercetare – Dezvoltare în domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei şi Teledetecţiei (IGR), are în subordinea sa o importantă secţie de ştiinţă şi cultură din România, Muzeul Naţional de Geologie. Muzeul, adăpostit în clădirea monument construită în urma unui Decret Regal semnat de Majestatea Sa Regele Carol I al României, şi-a deschis porţile publicului larg în data de 10 aprilie 1990.

Ca instituţie afiliată EuroGeoSurvey dar și Rețelei Naționale a Muzeelor, IGR, prin Muzeul Naţional de Geologie, participă în fiecare an la evenimentul “Noaptea Europeană a Muzeelor”. Pentru cea de-a 13-a ediţie, care va avea loc în data de 20 mai 2017, muzeul a pregătit un program de vizitare special, care se va desfăşura în intervalul de timp 19,00 – 24,00 ( ultima intrare) şi va cuprinde:

– Vizitarea expoziției permanente, cu accesul nelimitat al publicului în incinta muzeului, în cele mai importante săli de expoziţie. Astfel, vizitatori vor face cunoştinţă, într-o succesiune logică,  cu toate ramurile ştiinţelor geonomice, începând cu formarea Universului şi a Sistemului Solar şi continuând cu formarea Pământului, apariţia şi evoluţia vieţii, inclusiv a omului.

– Vizitarea expoziției “Grădina Dinozaurilor” (curtea MNG, aripa S)

Expoziția tematică realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, va cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice. Lumea dinozaurilor, așa cum era atunci, prinde viață în curtea

Muzeului National de Geologie! Expoziția “Grădina Dinozaurilor”demarează în Noaptea Muzeelor și va avea caracter temporar fiind deschisă publicului până în 17 iunie 2017.

Vizitarea expoziției “Lumea cuarțului”(sala de conferință MNG)

Expoziția temporară dedicată evenimentului Noaptea Muzeelor 2017, va cuprinde 13 piese principale reprezentând cele mai cunoscute varietăţi ale cuarţului. Piesa centrală este un craniu de cuarț, de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa. A fost realizată în Brazilia cu mijloace rudimentare şi a fost adusă special pentru acest eveniment. Precizia tăieturilor și finisajul de înaltă calitate fac din acest exponat, un spectaculos punct de atracție.

 -“Zona de suveniruri”

 Vizitatorul va avea acces și la o mini expozitie de bijuterii, cristale pietre pretioase și semiprețioase. O ocazie unică pentru a achiziționa un suvenir geologic, o amintire a incursiunii în noaptea magică de la Muzeul Național de Geologie.

Acces: gratuit  Orar: 19.00 – 24.00 (ultima intrare) Adresă: Șoseaua Kiseleff, nr. 2, București

Telefon: 031/438.17.44 Email: office@igr.ro Web:www.geology.ro

Facebook: https://www.facebook.com/Muzeul-National-de-Geologie-319263985135746/       

PARTENERI: Dino Parc Râșnov

 

MUZEUL NAȚIONAL DE GEOLOGIE

 Importantă instituţie de ştiinţă şi cultură din România, Muzeul Naţional de Geologie şi-a deschis porţile  pe 10 aprilie 1990. Muzeul funcţionează în clădirea istorică a Institutului Geologic al României, fondat de Prof. Ludovic Mrazec în 1906,  prinDecretulsemnat la 19 iunie de către Regele Carol I al României. Monument de arhitectură, realizatînstilromânesc-neobrâncovenescdupăproiectulrenumituluiarhitect Victor Ştefănescu, clădirea se aflăînBucureşti, peşoseaua Kiseleff nr. 2.

Muzeul este astfel structurat încât, pe o suprafață de 2300 mp sunt expuse într-o succesiune logică, ca într-un tratat de geologie, toate ramurile științelor geonomice, de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, la tectonica globală, evoluția vieții pe Pământ și apariția omului precum și a intercațiunii sale cu Terra.În cele 22 săli special amenajate pentru vizitare, exponatele exemplifică toate domeniile geologiei: mineralogia, petrografia și zăcămintele de minerale, paleobotanica și paleozoologia.

În prezent, patrimoniul ştiinţific al Muzeului este reprezentat de cea mai completă colecţie de geologie din România, care numără peste 70 000 piese, o mare parte dintre acestea cu valoare de tezaur (bunuri culturale de valoare excepţională) şi care provin aproape exclusiv de pe teritoriul României.  Colecţia de minerale şi roci cuprinde cca. 53 000 de piese. Între acestea se remarcă mineralele descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul României, „florile de mină” din Maramureş, Banat, Munții Apuseni, cele mai vechi roci din România (peste 1 miliard de ani vechime), mineralele cu o deosebită importanţă economică, colecția de minerale fluorescente.

Colecţia de paleontologie numără peste 27 000 de fosile, cea mai mare parte fiind din grupul mare al nevertebratelor (bivalve, cefalopode, gastropode, brahiopode, artropode şi echinoderme), dar şi vertebrate şi plante. Aici se pot vedea cele mai vechi fosile din România (Vendotenia antiqua, 600 milioane de ani). Importante din punct de vedere  filogenetic, fosilele ne dau indicaţii şi asupra vârstei rocilor, totodată fiind şi buni indicatori paleoecologici şi paleogeografici. Este de remarcat numărul mare de specii descrise pentru prima dată pe teritoriul României (peste 800 holotipi).

În cadrul Muzeului Naţional de Geologie există laboratoare pentru munca de cercetare, secţie de muzeografie şi educaţie muzeală.Cercetători din cadrul muzeului sunt implicati în proiecte de cercetare, care în majoritatea lor  sunt în consorții de cercetare împreună cu alte instituții din țară și din străinătate.

Activitatea de muzeografie se concretizeazăprinstudiuleșantioanelordincolecțiileMuzeului, care are pe de o parte ca obiectivclasareaacestorașirealizareauneibaze de date care să ofere cât mai multe informații despre obiectele colecțiilor muzeale; tot aici pot fi menționate expozițiile temporare realizate cu piese mai puțin cunoscute din patrimoniul muzeului.

Proiectele educative sunt in general proiecte proprii. Activitatea de educație are doi poli, pe de o parte creșterea informației oferite elevilor și studenților, prin lecții didactice interactive  care completează programa școlară, pe de altă parte există programul de vacanță „Școala de vară”, care se desfășoară în vacanța de vară a elevilor.  Temele abordate se referă la cunoașterea Universului și a Sistemului nostru solar, dinamica Pământului, roci și minerale, fosile, noțiuni de geofizică, geologie marină, hidrogeologie, geodiversitate și ocrotirea mediului, arheologie. Tot în cadrul Muzeului are loc în fiecare an pregatirea Lotului Olimpic pentru Olimpiada Internațională de Știintele Pământului. Pentru cei mici există atelierele de creație, cu programe concepute și susținute de artiști plastici.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 19.00 - 24.00

Adresă: Șoseaua Kiseleff, nr. 2, București

Telefon: 031/438.17.44

Email: office@igr.ro office@igr.ro

www.geology.ro

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit