Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică - Minovici”

File din povestea colecționarului Ing. Dumitru Furnică – Minovici

Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” al Academiei Române vă invită să cunoaşteţi casa-muzeu prin ochii colecţionarului.

Pe parcursul serii, fără întreruperi, veţi putea viziona un film documentar cu mărturii ale colecţionarului pentru o înţelegere unică asupra istoriei locului. Destinul casei-muzeu a inginerului Dumitru Furnică-Minovici este aparte în peisajul cultural autohton. Şi-a păstrat destinaţia iniţială, aceea de a adăposti obiectele cumpărate de colecţionar din diverse anticariate şi licitaţii de artă din Europa,  şi de a permite apoi publicului larg să se bucure de ele. Casa devenită muzeu s-a deschis în 1946.

Casa în stil Tudor a fost construită cu intenţia declarată de a adăposti colecţia de artă medievală cuprinzând piese datate secolele XV – XIX. Mai mult, structurarea şi compartimentarea în sine au fost condiţionate de piesele deja achiziţionate şi de poziţionarea lor. Din această colecție, veți putea admira de aproape și o carte veche de aproape cinci secole Historia del Rey don Hernando el Catholico. Cartea a fost tipărită, în Spania, la Zaragoza, în 1580.

Parteneri: Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”

 

Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici

Casa-muzeu a fost concepută special pentru a etala comorile artistice  pe care Ing. Dumitru Furnică – Minovici le-a colecţionat de-a lungul vieţii sale.  Donată Academiei Române in anul 1945, clădirea,  monument istoric categoria A, este construită în stil Tudor, cu inserţii de stil normand, gândită în detaliu de fondatorul său şi de arhitectul Enzo Canella (care a schiţat 400 de planuri până a ajuns la forma pe care o putem admira astăzi) urmărind îmbinarea obiectelor precum şi arhitectura clădirii.  Au lucrat numai meşteri străini, aduşi din Italia, Austria, Germania.

Elementele din construcţia propriu-zisă sunt obiecte de artă,  mărturii ale călătoriilor sale prin Europa occidentală. Astfel, totul este caracterizat de armonie şi eleganţă într-o colecţie unitară structural. Atenţia şi grija pentru detaliu sunt prezente pretutindeni: în îmbinarea grinzilor din lemn ale plafoanelor, în maiestria reconstruirii obiectelor de mari dimensiuni,  în transportul şi montarea vitraliilor (care s-au păstrat cu bine de-a lungul timpului).

Colecţia (peste 500 de piese) cuprinde arme medievale şi moderne, vitralii, tapiserii, mobilier,  opere ale unor pictori europeni şi carte rară.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18.00 – 02.00

Adresă: Strada Nicolae Minovici 3, București

Telefon: (021) 665 73 34 , (0752) 241 916

Email: mava@minovici.ro

www.muzeuldeartavecheapuseana.blogspot.com

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit