Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică - Minovici”

„Cap de copil“, de Constantin Brâncuși, expus pentru 10 ore

În această noapte specială pentru viața muzeelor, invităm publicul să se bucure de prezența uneia dintre foarte puținele lucrări realizate de Constantin Brâncuși (1876-1957) aflate în România: sculptura „Cap de copil“. Lucrarea va fi expusă pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. D. Furnică Minovici“ al Academiei Române. „Cap de copil“ aparține Academiei Române și face parte din colecția donată de acad. G. Oprescu. Lucrarea a fost realizată în 1906, într-o perioadă de efervescență pentru creația lui Constantin Brâncuși, inițiatorul unanim recunoscut al sculpturii moderne. De dimensiuni relativ reduse (36 x 26 x 8 cm), aceasta este turnată în bronz în atelierul parizian al lui Claude Valsuani, cu puțin înainte de elaborarea celebrei „Domnișoara Pogany“. „Cap de copil“ face parte din ciclul francez al sculptorului Constantin Brâncuși din timpul uceniciei sale în preajma maestrului Auguste Rodin (1840-1917). Statueta „Cap de copil“ este înscrisă în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului Național Mobil (2013/24.01.2005) și va reintra în circuit public odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare la imobilul ce va găzdui Muzeul de Arta  al  Academiei Romane  „Acad. G. Oprescu“.

 

Alte puncte de interes:

  • cea mai numeroasă colecție de vitralii din București,
  • grădina de inspirație italiană iluminată pe timp de noapte,
  • piesele de mobilier din ateliere vestite.

Puteți afla mai multe despre câteva obiecte din colecția muzeului prin lectura electronică a QR (Quick Response) code-urilor în timpul vizitei.

 

Parteneri: Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor

Parteneri media: Cotidianul – partener principal, Radio Romania International, Artinfonews, Radio Romania Cultural, Contemporanul

 

Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici

Casa-muzeu a fost concepută special pentru a etala comorile artistice  pe care Ing. Dumitru Furnică – Minovici le-a colecţionat de-a lungul vieţii sale.  Donată Academiei Române in anul 1945, clădirea,  monument istoric categoria A, este construită în stil Tudor, cu inserţii de stil normand, gândită în detaliu de fondatorul său şi de arhitectul Enzo Canella (care a schiţat 400 de planuri până a ajuns la forma pe care o putem admira astăzi) urmărind îmbinarea obiectelor precum şi arhitectura clădirii.  Au lucrat numai meşteri străini, aduşi din Italia, Austria, Germania.

Elementele din construcţia propriu-zisă sunt obiecte de artă,  mărturii ale călătoriilor sale prin Europa occidentală. Astfel, totul este caracterizat de armonie şi eleganţă într-o colecţie unitară structural. Atenţia şi grija pentru detaliu sunt prezente pretutindeni: în îmbinarea grinzilor din lemn ale plafoanelor, în maiestria reconstruirii obiectelor de mari dimensiuni,  în transportul şi montarea vitraliilor (care s-au păstrat cu bine de-a lungul timpului).

Colecţia (peste 500 de piese) cuprinde arme medievale şi moderne, vitralii, tapiserii, mobilier,  opere ale unor pictori europeni şi carte rară.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 16.00 – 02.00

Adresă: Strada Nicolae Minovici 3, București

Telefon: (021) 665 73 34 , (0752) 241 916

Email: mava@minovici.ro

www.minovici.ro

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit