Muzeul de Artă "Vasile Grigore"

3 Evenimente într-o noapte

Vizitarea expoziției permanente cu actualizarea unei noi serii de exponate.

Expoziția temporară a pictorului  Mihail Gavril–Schițe critice la Galeria de Artă Anexa 29

În cadrul Proiectului Educație Culturală sunt invitati elevi ai Școlilor Gimnaziale și Liceelor din sectorul 2

 

Parteneri: Electro Total, Gas Electro System, Electro Distribution, CYROM România

Parteneri media: Radio France International, DIGI 24.

 

Muzeul de Artă “Vasile Grigore  pictor și colecționar”

Cu ani in urmă, în atelierul artistului în care arta plastică și decorativă aleasă, lemnul lucrat, obiectele de cult sau stampele japoneze se găseau, necăutate, ci rasărite și implinite acolo, parcă dintotdeauna, într-un decor interior intim, fascinant, de un rafinament cum rar se mai văzuse, prin el însuși o operă, putea fi întâlnit Vasile Grigore. Colecția personală a maestrului Vasile Grigore constituia privilegiul celor apropiați, singurii beneficiari ai unui tezaur sistematizat și coerent, ce prinsese contur pe pereții atelierului.

Astfel, după o lungă așteptare, Vasile Grigore a dezvăluit și altora muzeul său tainic, comoara tăcută adunată cu multă trudă dar și bun gust, constituindu-se într-o colecție care-i poartă numele, declarată începând cu data de 25 mai 2004 de utilitate publică. Astfel, a fost găsită și amenajată actuala cladire cu spații de expunere pe două niveluri unde piesele sunt dispuse în cele șase săli , reprezentând șapte secțiuni mari (pictură, grafică, sculptură, artă populară romanească și artă decorativă europeană, orientală și extrem-orientală). Spațiile de expunere comunică între ele printr-o scară interioară, pe al cărui palier, o serie de exponate introduc vizitatorul în tematica sălilor în care va păși.

Donația însumează  numai în spațiile de expunere 500 de piese și ni se infățiseaza ca un ansamblu care vizează treptat aproape toate domeniile artelor frumoase. Colecționarul-artist nu își refuză posibilitatea proximității  permanente a unui artist de care este fascinat, astfel încât pasiunea sa se îndreaptă spre câțiva maeștri de seamă ai picturii, sculpturii și graficii românesti interbelice (Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza) și contemporane (Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Gheorghe Vânătoru, Ion Musceleanu, Lucian Grigorescu, Constantin Blendea, Ion Popescu Negreni, ion Irimescu, Vladimir Predescu, Mihai Buculei, Gheorghe Iliescu Călinesti, Traian Bradean sau Jean Al. Steriadi). Dragostea pentru arta populară romanească a maestrului și pasiunea de a aduna obiecte autentice care să ilustreze varietatea motivelor decorative au dus în final la alcătuirea unei colecții etnografice deosebite, la care au contribuit diferite genuri de artă (icoane pe lemn și pe sticlă, ceramică, obiecte de cult și nu iî ultimul rând, scoarțe care întregesc ansamblul sălii ).    Legătura cu arta universală este subtilă, discretă și întotdeauna văzută din perspectiva artei românești.

În selecția de stampe japoneze, între care se numără artiști celebri din “Țara Soarelui Răsare”, ca Hiroshige, Utamaro, Kunisada, se poate observa puterea revelatoare a liniei, la fel ca în cazul graficii românești. Pictate manual sau imprimate, piesele de porțelan de proveniența japoneză sau chineză se constituie ca un remarcabil ansamblu care impresionează printr-o cromatică strălucitoare și prețiozitate a suprafețelor pieselor.

Ceramica englezească de tip-Delft, faianta germană, rusească și franceză nu sunt decât câteva din nenumaratele tipuri realizate, prezente în colecție. Pe aceeasi linie a obiectelor de “uz casnic” se înscriu și piesele de metal, gravate, ciocanite, poansonate sau perforate. Cu o cromatică armonioasă, covoarele orientale de rugăciune, de o rară poezie și distincție revin ca o realitate istorică în aproape toate sălile muzeului. Marchetate, intarsiate sau pictate, exemplarele de mobilier oferă indicii despre marea îndemanare și sensibilitate a ebeniștilor francezi, olandezi sau japonezi

Colectia sa de discuri, precum și biblioteca, deasemeni parți componente ale donaței, o completează și sugerează cu mare acuratețe care sunt direcțiile care l-au influențat pe artist și pe colecționar în același timp. Pentru fiecare dintre cele șapte secțiuni ale colecției, de la pictură și grafică până la stampe japoneze, de la icoanele românești pe lemn și pe sticlă pană la covoarele orientale, biblioteca a fost în permanență pentru maestrul Vasile Grigore un instrument de îndrumare în demersul său artistic.

Părea că tradiția marilor noștri colecționari a apus. Maestrul demonstrează contrariul și aceasta într-o manieră excepțională. Prin opera sa și prin ctitoria din str. Maria Rosetti 29, Vasile Grigore se înscrie în marea artă contemporană a veacului nostru.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18.00 - 02.00

Adresă: Strada Maria Rosetti 29, București

Telefon: 0212115409

Email: muzeul_v_grigore@yahoo.com

www.mavg.ro

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit