Muzeul Municipiului București - Muzeul de Artă Populară "Doctor Nicolae Minovici"

Noaptea Muzeelor la Muzeul Nicolae Minovici

EVENIMENTE SPECIALE:

 21:00 – Concert „Clasici la Muzeu” cu Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas)

23:00 – Concert „Noapte romantică” cu Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas)

21:00 – 23:40 – Teatrul MASCA

Teatrul MASCA: Parizianca – 21:00-21:30, 22:00-22:30, 23:00-23:30.

Teatrul MASCA: Îngerul alb – 21:30-22:10, 22:40-23:20.

 

MUZEUL NICOLAE MINOVICI

Cunoscută și sub numele de Vila Minovici sau Vila cu clopoței, clădirea a fost construită între anii 1905-1906 la inițiativa doctorului Nicolae Minovici, cu sprijinul arhitectului Cristofi Cerchez, fiind una dintre primele construcţii în stil neoromânesc din Bucureşti. Clădirea era înconjurată de o splendidă grădină, la amenajarea căreia a contribuit şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker, între anii 1911-1913.

Deschis publicului în anul 1906, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost primul muzeu bucureştean de artă populară. În anul 1937, Nicolae Minovici a donat colecţia sa, alături de proprietatea aferentă, Comunei Bucureştilor.

Muzeul Nicolae Minovici găzduieşte expoziţiile:

  • „Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual”, care poate fi vizitată până pe data de 25 iunie 2017
  • „Semne și simboluri – Viziuni apophenice în domeniul fractalic” (sala de conferințe), deschisă până pe data de 28 mai 2017

 

EXPOZIȚIA „FRAŢII MINOVICI – PIONIERAT MEDICAL ŞI UNIVERS SPIRITUAL”

Realizată în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” şi cu sprijinul Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” – Academia Română, expoziția este dedicată activității pionierilor medicinei și farmacologiei bucureștene, Dr. Mina Minovici, Dr. Nicolae Minovici și Dr. Ștefan Minovici. În expoziție sunt prezentate, pentru prima oară, exponate din muzeul didactic de anatomie patologică al Institutului Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici”, cum ar fi colecția de tatuaje umane realizată de Mina și Nicolae Minovici încă din secolul al XIX-lea. Patru dintre acestea sunt identificate în premieră datorită unui studiu de caz al profesorului Francisc I. Rainer, realizat la mijlocul anilor 1920, prezentat și în expoziție. Sunt expuse trusa medico-legală care a aparținut dr. Nicolae Minovici, microscopul folosit de frații Minovici în practica lor medico-legală, dar și numeroase documente legate de activitatea lor științifică.

Alte prezențe medicale de renume – cum ar fi Victor Babeș și Gheorghe Marinescu – completează povestea fraților Mina, Nicolae și Ștefan Minovici.

 

EXPOZIȚIA „SEMNE ȘI SIMBOLURI – VIZIUNI APOPHENICE ÎN DOMENIUL FRACTALIC”

„Raționalul geometric al fractalilor lui Dan Dermengiu s-a transformat în forme pline de lumină mistică, o lumină dincolo de cuvinte și imagine, pe care a amprentat-o cu mintea sa enciclopedică, așa cum se vede în descrierea tablourilor sale și în numele pe care le-a ales pentru acestea. În spatele imaginii finite e procesul continuu de căutare a culorii și a divizării acestora până în punctul în care era frânt (fractal – fractură) – de momentul în care îl simțea viu și emitent de mesaj estetic. ” (Lena Dermengiu)

 

Muzeul Nicolae Minovici este parte a Muzeului Municipiului Bucureşti – un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18:00 - 00:30

Adresă: Str. Doctor Nicolae Minovici, nr.1, sector 1, București

Telefon: 0213. 156 858

Email: relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro

www.muzeulbucurestiului.ro/muzeul-nicolae-minovici.html

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit