Muzeul Municipiului București - Muzeul de Artă Populară "Doctor Nicolae Minovici"

Noaptea Muzeelor la Muzeul Nicolae Minovici

EVENIMENTE SPECIALE:

 Teatrul MASCA: Spre Alba Iulia – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40

 

EXPOZIȚIA «VILA DR. NICOLAE MINOVICI» : RESTITUTIO

Colecția de artă populară a muzeului dr.Nicolae Minovici s-a întors «acasă» dion data de 18 octombrie 2017. Timp de un an de zile, o bună parte dintre obiectele colecțiilor au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani. Colecția de artă populară adunată de Nicolae Minovici poate fi considerată prima colecţie de artă populară, care a reprezentat toate regiunile ţării, prezentată uniform şi armonios într-un spaţiu special de expunere. Acest fapt face din muzeul doctorului Minovici, primul muzeu bucureştean de artă populară.

 

EXPOZIȚIA ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ’30

Această expoziție prezintă pentru prima dată publicului aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii 1930. Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O.C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când cercetarea este prezentată publicului din România.

Muzeul Nicolae Minovici este parte a Muzeului Municipiului Bucureşti – un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.

 

Eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Municipiului București.

Parteneri ai evenimentului: Teatrul MASCA

Organizatorii expoziției ȘTIINȚĂ ȘI ETNICITATE. CERCETAREA ANTROPOLOGICĂ ÎN ROMÂNIA ANILOR ’30: profesorii Marius Turda (Oxford), Maria Techler-Nicola (Viena), Adrian Majuru (București). Expoziția reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Artindex, Radio ProDiaspora, TV City, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Orașul Vechi, Agenția de Carte, Clubul Presei Transatlantice, Igloo, Romanian Global News, Press One, Radio Trinitas, TVH, Promenada culturală

 

MUZEUL NICOLAE MINOVICI

Cunoscută și sub numele de Vila Minovici sau Vila cu clopoței, clădirea a fost construită între anii 1905-1906 la inițiativa doctorului Nicolae Minovici, cu sprijinul arhitectului Cristofi Cerchez, fiind una dintre primele construcţii în stil neoromânesc din Bucureşti. Clădirea era înconjurată de o splendidă grădină, la amenajarea căreia a contribuit şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker, între anii 1911-1913.

Deschis publicului în anul 1906, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost primul muzeu bucureştean de artă populară. În anul 1937, Nicolae Minovici a donat colecţia sa, alături de proprietatea aferentă, Comunei Bucureştilor.

Muzeul Nicolae Minovici găzduieşte expoziţiile:

  • „Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual”, care poate fi vizitată până pe data de 25 iunie 2017
  • „Semne și simboluri – Viziuni apophenice în domeniul fractalic” (sala de conferințe), deschisă până pe data de 28 mai 2017

 

EXPOZIȚIA „FRAŢII MINOVICI – PIONIERAT MEDICAL ŞI UNIVERS SPIRITUAL”

Realizată în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” şi cu sprijinul Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” – Academia Română, expoziția este dedicată activității pionierilor medicinei și farmacologiei bucureștene, Dr. Mina Minovici, Dr. Nicolae Minovici și Dr. Ștefan Minovici. În expoziție sunt prezentate, pentru prima oară, exponate din muzeul didactic de anatomie patologică al Institutului Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici”, cum ar fi colecția de tatuaje umane realizată de Mina și Nicolae Minovici încă din secolul al XIX-lea. Patru dintre acestea sunt identificate în premieră datorită unui studiu de caz al profesorului Francisc I. Rainer, realizat la mijlocul anilor 1920, prezentat și în expoziție. Sunt expuse trusa medico-legală care a aparținut dr. Nicolae Minovici, microscopul folosit de frații Minovici în practica lor medico-legală, dar și numeroase documente legate de activitatea lor științifică.

Alte prezențe medicale de renume – cum ar fi Victor Babeș și Gheorghe Marinescu – completează povestea fraților Mina, Nicolae și Ștefan Minovici.

 

EXPOZIȚIA „SEMNE ȘI SIMBOLURI – VIZIUNI APOPHENICE ÎN DOMENIUL FRACTALIC”

„Raționalul geometric al fractalilor lui Dan Dermengiu s-a transformat în forme pline de lumină mistică, o lumină dincolo de cuvinte și imagine, pe care a amprentat-o cu mintea sa enciclopedică, așa cum se vede în descrierea tablourilor sale și în numele pe care le-a ales pentru acestea. În spatele imaginii finite e procesul continuu de căutare a culorii și a divizării acestora până în punctul în care era frânt (fractal – fractură) – de momentul în care îl simțea viu și emitent de mesaj estetic. ” (Lena Dermengiu)

 

Muzeul Nicolae Minovici este parte a Muzeului Municipiului Bucureşti – un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 18:00 - 00:30

Adresă: Str. Doctor Nicolae Minovici, nr.1, sector 1, București

Telefon: 0213. 156 858

Email: relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro

www.muzeulbucurestiului.ro/muzeul-nicolae-minovici.html

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit