Muzeu Național Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida

Creaţii mari şi mici pentru adulţi şi pitici

Muzeul Naţional Tehnic îşi aşteaptă vizitatorii, sâmbătă 20 mai 2017, între orele 10:30 – 18:30, într-o călătorie prin universul ştiinţei şi tehnicii dar şi al construcţiilor lego.

Vizitatorii vor putea să descopere drumul progreselor facute de om din cele mai vechi timpuri până în prezent, să cunoască primele tipuri de busole, să se familiarizeze cu denumirile uneltelor rudimentare folosite în minerit ca dârg, şaitroc, căuc, picon dar şi cu alte invenţii spectaculoase.

În acest drum de la curiozitate la ştiinţă, cei care ne vor trece pragul vor avea posibilitatea să admire creaţiile personale din piese LEGO, respectiv expoziţia temporară Under Construction – Etajul 2, construite de membrii RoLUG, dar si seturi oficiale din diverse teme LEGO. Mai în joacă … mai în serios, atât copiii cât şi adulţi vor avea prilejul să pătrundă într-o lume a creativităţii şi a descoperirilor.

 

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”

Muzeul Naţional Tehnic din Bucureşti a fost fondat în anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, având ca model Muzeul Tehnic din München , vizitat de Leonida în  perioada studiilor universitare efectuate la Şcoala  Politehnică din Charlottenburg. Întors în ţară în anul 1908, Dimitrie Leonida  întemeiază prima Şcoală de Electricieni şi Mecanici din România. Cu elevii  săi a străns primele obiecte care au constituit nucleul viitorului muzeu.

Colecţiile muzeului reunesc astăzi aproximativ 5.000 de exponate, care reprezintă tot atâtea mărturii despre evoluţia  tehnicii. Din totalul pieselor existente în muzeu peste 200 sunt de o valoare excepţională prin faptul că  reprezintă repere pentru istoria ştiinţei şi tehnicii şi sunt foarte rare pe plan mondial. Dintre acestea amintim: cilindrul  de la „Moara Assan” 1853 (prima moară cu abur din Ţara Românească),  două dinamuri Brush de la primele instalaţii electrice permanente din România 1882, telefonul Siemens & Halske şi Teirich & Leopolder 1882 (primul tip de telefon folosit în România), lămpi cu arc electric Siemens Schuckert de la sfârşitul sec. al XIX-lea,  motor Siemens de la primul tramvai electric care a circulat în România în 1894, primul automobil cu caroserie aerodinamică din lume construit în anul 1923 de inginerul Aurel Persu, motorul K 14 de la avionul I.A.R. 81 considerat în epocă pe locul 2 în lume datorită performanţelor  aparatul de zbor individual cu reacţie („rucsacul zburător”), inventat în anul 1958 de Justin Capră şi Ion Muntean .

 

Muzeograf principal

Aurel Tudorache

Inapoi la evenimente

Acces: gratuit

Orar: 10.30 - 18.30

Adresă: Str. Candiano Popescu nr. 2, sector 4, București

Telefon: 0733777990

Email: laura_albani@yahoo.com

Retele sociale:

lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit
lorem ipsum dolor sit lorem ipsum dolor sit